Provinsbysfornemmelser og åndehuller

København bliver nogle gange for meget mursten og mennesker, og jeg får brug for at ånde ud og have plads. Derfor har jeg været på jagt efter hyggelige åndehuller og provinsbysfornemmelser.

Åndehuller
Provinsbyfornemmelser og åndehuller //Foto: Freja Marie R K

København kan til tider virke som et kæmpe virvar af cykler, mennesker, biler og busser. Selvom det hele er charmerende og elskværdigt, og København også er et kæmpe stort eventyr med uniformerede helte under blå blink og prinser på jernheste, så kan det til tider godt blive for meget og for fyldt.

Jeg kommer fra en lille by i Jylland, hvor man sjældent bliver overhalet på cykelstien, og hvor man næsten aldrig møder en politibil med blink. Nogle gange savner jeg de helt stille, mørke aftener og de tomme villaveje. Derfor har jeg efter tre år i København fundet nogle åndehuller og provinsielle oaser.

En cykeltur en søndag morgen

Hvis der er ét tidspunkt, hele København sover længe, så er det søndag morgen. Hvis du hopper på din cykel omkring halv syv og cykler ind mod Indre By, møder du næsten ingen mennesker. Byen ånder af stilhed, og de eneste, der er oppe, er dem, der ikke er gået i seng endnu.

De gange jeg har gjort det, har det mindet om en søndag morgen i Jylland på vej til Føtex for at hente rundstykker. Gaderne er tomme, og der er masse af stilhed til at tænke i. Den hverdagsrelaterede stress, der præger Indre By, hvor man skal køre slalom rundt om biler, turister og andre cykelister, er forsvundet som dug for solen. Stilheden er så dejlig og luftig, at man næsten tror, man befinder sig på en villavej i en provinsby.

Så når hjemveen rammer, og det eneste du har lyst til, er at spise hvide rundstykker fra Føtex og høre Mads og Monopolet ved spisebordet i Midtjylland, så vær en earlybird, hop på din cykel og tag en tur i den skarpe morgenluft mod Indre By.

Heidi’s Bier Bar

Nogle aftener er bare bedre til at drikke store fadøl, skråle med på gamle, danske hits og hamre en masse søm i en træstub, end til at sippe cocktails i stramme kjoler. På disse aftener skal du vende næsen mod Heidi’s Bier Bar på Vestergade i Indre By. Her kan du nemlig skifte stilletterne ud med kondiskoene og måske score en flot bartender i tyrolertøj.

De bondske fornemmelser kommer helt sikkert frem, hvis du er så heldig at møde en fellow nykøbenhavner, som vil svinge dig rigtigt rundt på dansegulvet, præcis som din niende klasseskæreste gjorde det til halbal i det vestjyske

Så hvis du savner provinsbysdiskotekerne og ikke helt kan følge med på den smarte cocktail-københavner-bølge, så tag din bedste københavnerven i hånden og giv dem en bid af resten af Danmark.

Amager Fælled

København er, som alle andre storbyer, et murstensmekka. Selvom det er muligt at finde fine, grønne oaser inde midt i København, kan det alligevel anbefales at tage den lange cykeltur, metrotur eller bustur ud til Sundby station og gå tur på Amager Fælled. Fælleden er perfekt, hvis man savner den rå natur, de store marker og de vilde blomster.

Amager Fælled er nemlig som den dejligste mark i Jylland. Når jeg går rundt derude, så føles det næsten som om, at jeg er hjemme. Det er som en lille lomme, helt stille, øde og rå midt i et virvar af trafik og industi. Her er der plads til åndehuller og ro til de store og de små tanker. Det eneste, der er farligt ved Amager Fælled, er, at hvis man virkelig har hjemve, så får man endnu mere lyst til at tage toget direkte hjem til markerne, skovene og de stille villaveje.

En gåtur gennem Brumleby

Går du ned ad Øster Allé på Østerbro, støder du på et tidspunkt på Brumleby. Et lille bogligkvarter med smalle brorstensbelagte gader og små delehaver. Brumleby minder mig om en sidegade i min hjemby Varde.  De små, hyggelige delehaver, hvor vasketøjet blafrer i den skarpe vind, og de smalle huse skaber en miniby midt i storbys-København. Her kan du drømme dig væk og tænke på varm te med familien og æblekager af hjemmeplukkede æbler.
Brumleby er et getaway midt på Østerbro. Et sted hvor storbyen virkelig føles som provinsbyen eller landsbyen.

Så når København bliver for stor og fyldt, så hop på cyklen og prøv et af disse steder af. Vores smukke hovedstad er nemlig meget mere end stressede cykellister, fyldte veje og butikker. Man skal bare kigge efter åndehullerne og provinsbysfornemmelserne, så finder man dem.

LÆS FLERE ARTIKLER AF CECILIE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Læser journalistik på RUC og elsker ord, har let til latter og mister mindst et par luffer pr. vinter.