Nissen kommer frem til jul – men hvor kommer den fra?

Nissen er en god, gammel kending, men hvor kommer den egentlig fra? Har den altid bare siddet på loftet og spist grød? Eller havde den oprindelige andre pligter? Læs med her, og lær mere om nisser!

Nissen

Hvert år, traditionen tro, bliver danske hjem, landet over, pyntet op med ny-flettede julehjerter, halvgrimme guirlander, hyggelige julelys og ikke mindst nisser. De kravler rundt på kaminhylder og vægge og danner rammen om den varme, danske jul.

Nisserne er lige så stor en del af den danske jul som selve julemanden. De spiller hovedrollerne i de fleste af de kalendere, der tæller ned i tv, og de er omdrejningspunktet for mange af de julehistorier, vi hørte som små.

Den danske nisse er en gammel kending. Hans historie går mange år tilbage, og nissens rolle var oprindeligt at beskytte gårdfamilierne. Her blev de set som skytsengle. Disse skytsengle hjalp med at passe gårdens dyr. De var for det meste glade, små skabninger, så længe de fik deres grød, men glemte man grøden, kunne de finde på at forlade gården, og så ville hjælpen og lykken forsvinde.

Nis eller Niels Gårdbo, som skytsenglen blev kaldt, har lagt navn til den traditionelle nisse, og den røde hue var også en del af nissens outfit, da han blev afbilledet som skytsengel.

Nissen passede dog på gården året rundt, og Niels Gårdbos oprindelse knytter sig derfor ikke som sådan til julen. Nissen kommer i kontakt med julen gennem grøden. Juletiden har altid været en højtid, og derfor blev skytsenglen også forkælet ekstra meget op til jul. Traditionen om ekstra god grød blev langsomt til den eneste tradition, og det er denne, der har hængt ved og skabt historien om den lille nisse.

Så når du pynter op med kravlenisser i stuen, eller sætter Pyrus på tv’et, så kan du tænke på, at nissens historie går flere år tilbage og egentligt først er kommet i kontakt med julen lang tid efter dens egentlige oprindelse. Og hvis han findes, så vil han gerne have grød året rundt og ikke kun til jul!

LÆS FLERE ARTIKLER AF CECILIE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

Læser journalistik på RUC og elsker ord, har let til latter og mister mindst et par luffer pr. vinter.