Distortion 2022: Tilbage til rødderne og en hyldest til København

Efter to sæsoner med nedlukninger er gadefesten Distortion endelig klar til at genindtage de Københavnske gader. Os der hungrer efter festival, kan dog se frem et lidt anderledes format, da festivalen i år har indført en række nye tiltag.

Foto: Simon Lau. Distortion 2018, Vesterbro.

1.095 dage. Så lang tid er der gået, siden Københavns største gadefest sidst blev afholdt.

Traditionen tro skyder Distortion nu sin 5-dage lange festival i gang op til den første lørdag i juni. Som altid byder den årlige gadefest på en tumultarisk oplevelse af klubkultur, gadeliv, elektroniske musikgenrer – og i særdeleshed rave, som er ét af de områder, hvor Distortion virkelig formår at gøre sig bemærket på international plan.

Der vil være meget at genkende på årets festival, men også nye tiltag. For eksempel kan du ikke længere opleve Distortion på Nørrebro. I år er lørdagens gadefest nemlig rykket fra Nørrebro til et nyt byområde ved havnen, ligesom festivalen afholdes i gadefest-zoner med entré.

Når aftentimerne indtræffer, vil der dog endnu engang blive fyret op for Distortion-energien med temaet Rave, som byder på dance events med navne som Ashibah, Anastasia Kristensen og DJ LoveCatt. Fredag og lørdag vil det hele kulminere i Distortion Ø som afholdes på Refshaleøen. Her vil fire scener og 40 artister udgøre den største elektroniske festival i Norden.

Kort over Distortion 2022

Distortion ud af Nørrebro


At gadefesten rykkes ud af Nørrebro, er en beslutning som har været længe undervejs, og ifølge festivalens arrangører handler om at tage centreringen af de største scener ud i mere afgrænsede områder, som ikke er til gene for beboerne i den ellers tætte bydel:

Når vi rykker de store scener væk fra de centrale gade områder, bliver der mere luft til de mindre scener. Det er blandt andet for at vende tilbage til rødderne af Distortion, som jo er en gadefest for københavnerne og skal rumme mange forskellige mennesker. Vi har prioriteret, at de mindre kunstnere og forskellige typer af fester og events indtager byens rum. Vi forsøger at finde tilbage til rødderne, tilbage til en hyldest til København.

– Mai Øvlisen, presseansvarlig for Distortion


Mai Øvlisen forklarer, at et bedre crowd-flow er nødvendig for at rumme den energi, der opstår omkring de store scener, men at det i høj grad også handler om at finde tilbage til essensen af Distortion.

Tilbage til rødderne


De nye tiltag rummer også forskellige events, der ikke er centreret omkring musik men snarere omkring de særlige øjeblikke, der kan opstå i sociale oplevelser og kulturfællesskaber:

Vi har brugt corona tiden på at splitte Distortion i forskellige stemninger: det store nye er musikzonerne, som vi kalder Distortion X, hvor vi har samlet alle de store gadefest scener – og som nu koster en adgangsbillet. Vi håber, at det vil give den energiske festival oplevelse og stemning som så mange gerne vil have i disse zoner – som dermed vil give mere plads til hygge og samvær. Den anden nye afdeling hedder ActionHygge og skal levere netop det: langbordsmiddag og Københavner-hygge, dansekonkurrencer, børnedistortion, klassisk musik, byrumsinstallationer og ‘magiske øjeblikke’ som vi kalder dem. Så vi forventer mere vildskab med Distortion X musikzoner for de unge, og mere ro og samvær med ActionHygge for de voksne som vil opleve byen på en anderledes måde – det er det nye, som vi lancerer nu i 2022 – og faktisk indtil 2024. Til den tid har vi sikkert fundet på andet nyt.

– Thomas Fleurquin, stifter af Distortion


Forandringerne indføres for at både gamle Distortion-gængere og festivalens nye gæster kan komme tilbage og opleve Distortion på en ny præmis. 


Fra Distortions side er man opmærksomme på, at der i år er en ny generation af festivalgæster, som ikke er vant til festivalscenen, og arrangørerne bag festivalen vurderer, at årets format er en fin måde at genintroducere festivalen til København og vice versa:

Generelt tror jeg, at hele kulturdanmark er meget spændte på, hvordan festivalgæsterne kommer til at opføre sig nu her efter corona. Vi oplever, at festival publikum er sultne. Vi kan virkelig mærke forventningsglæden, og at vi endelig åbner festivalscenen op i Danmark. Det er spændende, men også meget fantastisk, at vi nu kan komme ud og møde hinanden igen.

– Mai Øvlisen, presseansvarlig for Distortion


At publikum er sultne, og forventningsglæden er til at tage og føle på, kan mærkes i årets billetsalg: Distortion pass, som giver adgang til alle festivalens formater, er allerede udsolgt, hvilket adskiller sig fra tidligere år, hvor billetter er blevet solgt op til weekenden eller ugen inden festivalens start.


Ét af de events du kan opleve i år, er Queer Distortion, som afholdes af arrangørerne Mai Schaarup og Simon Witzansky:

Efter 3 år hvor Distortion har måtte aflyses pga. corona, er det fuldstændig fantastisk, magisk og rørende, at vi igen kan få lov til at feste sammen uden afstand og med musik og glade mennesker på hvert et gadehjørne. Som dj har Distortion altid stået som noget helt unikt at spille til, fordi stemningen og energien simpelthen er så god. Det er fra denne festival, jeg har nogle af mine bedste dj minder. 2022 er også året, hvor jeg laver en scene for første gang. En queer scene hvilket jeg er utrolig stolt over. Når jeg laver noget, er det vigtigt, at det er mangfoldigt, inkluderende og trygt, lige meget hvem du er, og hvor du kommer fra. Derudover har jeg mit første gig på Distortion Ø, og det i sig selv er kæmpestort. Så Distortion 2022 er på alle måder ret intenst for mig – og jeg glæder mig! Det er super vigtigt for mig selv som homoseksuel at støtte op om LGBTQ+ miljøet, da jeg selv altid har manglet forbilleder at spejle mig i, da jeg var barn og ung.

– Mai Schaarup


Queer Distortion afholdes som del af det nye tiltag HavneHygge, og foregår på Havnegade fredag d. 3. juni fra kl. 15.

Se hele programmet til årets Distortion.

Distortion 2022

Skriv en kommentar

kommentarer