Det gamle radiohus

Arkitekten Vilhelm Lauritzen står bag et meget særligt hus på Frederiksberg. Lauritzen havde rejst Europa tyndt for at  finde inspiration, og i 1945 stod huset klar. Danmarks Radios nye hovedkvarter; det første danske hus bygget til radio og et symbol på nye, moderne tider. Selvom det gamle radiohus på Frederiksberg ikke længere er radioens højborg, gemmer huset på et mylder af aktivitet.

På Rosenørns Allé 22 ligger det gamle radiohus. Huset var færdigbygget i 1945, og det var her, Danmarks Radio holdt til. Kontorerne var fulde af vigtige chefer og radiofolk, og koncertsalen sendte kvalitetsmusik ud til radioer, der aldrig havde været indstillet til NOVA eller Pop FM.

I 2006 forlod DR adressen til fordel for DR-Byen på Amager. DR havde åbenbart fundet en ny og bedre model. Det gamle radiohus skuler til populære Forum på den anden side af vejen. Selvom Forum åbnede før radiohuset, nemlig i 1926, har hallen formået at holde sig relevant for et bredt publikum. Forum fyldes af tilskuere til ’Disney on Ice’ og Demi Lovato. Stakkels radiohus. Først forladt af DR, nu af det københavnske publikum.

Men hvis man går lidt tættere på eller måske bare laver en rask google-søgning, kan man se, at der sker ting og sager i det gamle radiohus. Det Kongelige Danske Musikkonservatorie købte huset af DR, og i dag er konservatoriet stadig én af de mange beboere.

Man kan blandt andet finde flere små koncertsale i huset, for eksempel Studiescenen. Studiescenen har for det meste gratis adgang, og her kan man høre de studerende fra konservatoriet spille. Ofte er det en bestemt undervisers elever, der spiller, derfor kan man komme til at høre en masse musik for ét bestemt instrument, eksempelvis fløjte eller kontrabas. Det er en virkelig god mulighed for at opleve nye, unge talenter uden at leve på en sten resten af måneden. Og så er det en god måde at snuse lidt til forskellige typer kompositionsmusik, da arrangementerne er fuldstændig uformelle og ikke tager alt for lang tid.

Der bliver også for det meste knyttet et par ord til værkerne, og på den måde kan man få et indblik i genrer og komponister, uden at skulle pløje sig gennem bøger eller internettet. Det er helt sikkert et sted, jeg kan anbefale, hvis man er nysgerrig, både som ny og garvet i den klassiske musik.

Det gamle radiohus
Studiescenen//Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitektur

Den store sal, Konservatoriets Koncertsal, er orkestret Copenhagen Phils hjemmebane. De er kendt for at have styr på det klassiske repertoire og opføre store værker af kendte komponister. Orkestret laver også projekter med rytmiske kunstnere. Især koncertrækken ’60 minutes’ har været populær. De har blandt andet spillet med Efterklang, Mew, Bisse, Love Shop og Den Sorte Skole. Både koncerterne med store, klassiske værker og samarbejderne med rytmiske kunstnere er rigtige koncertformater, og derfor må man også punge lidt ud.

Det gamle radiohus
Konservatoriets Koncertsal //Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitektur

I huset arrangeres der også flere forskellige musikfestivaler. For eksempel afholdes der den 6. til 14. marts PULSAR-festival. Det er en festival, hvor kompositionsstuderende får deres værker opført af andre studerende og af etablerede ensembler som for eksempel DR VokalEnsemblet. Desuden holder Musikmuseet også til i bygningen. Jeg har aldrig selv været der, men de skulle have en imponerende samling af musikinstrumenter. Også nogle, man kan spille på.

Der er altså masser af liv i det gamle radiohus. Det handler bare om at kigge efter det. Huset er ikke den mest højlydte aktør midt i Københavns svulmende udvalg af kulturtilbud. Men nu handler det jo heller ikke om, hvem der kan råbe højest.

Du kan læse mere om koncerter i det gamle radiohus lige her og kigge på Musikmuseets hjemmeside her.

LÆS FLERE ARTIKLER AF LÆRKE HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer

27-årig musikvidenskabsstuderende med et blødt punkt for opera og Eurovision.