GUIDE: Københavns finurlige boghandlere

København er fyldt med hyggelige, finurlige og spændende antikvariater. Der er mange boghandler-skatte gemt rundt i byen med hver deres særlige træk. Her kommer en guide til fem boghandlere, du må besøge.

//Foto: Frederik Legind Ibsing. Aage og Agnes

1. Til feministen – Aage og Agnes bøger, Borgbjergsvej 37, Sydhavnen

Aage og Agnes er det eneste antikvariat i Sydhavnen, og det gør stedet helt specielt. 

Indenfor finder man både nye og brugte bøger, men går man rundt derinde, bliver det hurtigt klart, hvad der virkelig er i højsædet. Reolerne er spækket med kvindelige forfattere som Olga Ravn, Tove Ditlevsen, Simone de Beauvoir, Virginia Woolf og mange andre. Blandt de nye bøger er det især feminisme, der er fokus på med bøger som Women Don’t Owe You Pretty, Feministiske tænkere og Vi burde alle være feminister.

Ejeren af Aage og Agnes nævner også, at hun er særligt passioneret for feminisme og kvindelige forfattere. Især dét at sætte fokus på de glemte kvindelige forfattere, som der desværre er mange af, er dét, der bliver stræbt efter. 

Ligesom Sydhavnen, så har Aage og Agnes en afslappet og lokal atmosfære, der får én til at føle sig velkommen. Så hvis du er ude efter at få udvidet dit bibliotek med feministisk litteratur eller bare gerne vil have udvidet din horisont, så kig forbi Aage og Agnes.

2. Til nostalgikeren – Vangsgaards Antikvariat, Fiolstræde 34, Indre by

Nordens største antikvariat passer måske ikke lige ind i idéen om at give de små book pushers lidt opmærksomhed. Men Vangsgaards er simpelthen for hyggelig til ikke at blive anbefalet. Og så har de et bredt udvalgt af alt fra det finurlige til det gængse.

Antikvariatet ligger i en gammel bygning i Fiolstræde, som giver antikvariatet en hyggelig og nostalgisk følelse. Gulvbrædderne knirker, og man får følelsen af, at den har ligget her for evigt. Bogudvalget spænder over to etager med flere forskellige rum, der virkelig lægger op til opdagelse. På nederste etage er der en hyggelig krog med pejs og lænestole; et perfekt sted at læse i en spændende bog, inden man tager den med hjem. Her er et helt særligt bredt udvalg og en særlig stemningsfyldt atmosfære.

Vangsgaards Antikvariat er et sted, man virkelig kan gå på opdagelse både hvis man har en helt særlig bog i tankerne, eller hvis man vil bruge flere timer på at kigge reolerne igennem og finde noget, man ikke havde regnet med.

3. Til samleren – Kirkegaards Antikvariat, Islands brygge 25, Amager

Kirkegaard Antikvariat er det mindste af de fem. Som navnet også antyder, så virker det ikke som om, der er nogen relation til den kendte forfatter. Til spørgsmålet om relationen til Søren Kierkegaard skriver ejeren “Not to my best knowledge!” 

Antikvariatet er meget småt, man kan nok ikke være flere end seks-syv mennesker derinde. På væggene er der masser af malerier, og bøgerne står som små kunstværker i sig selv. Her kan man finde bøger om alt lige fra kunst og arkitektur til design og fotografi. Og selvfølgelig masser af skønlitteratur! Det er tydeligt, at der er fokus på flotte og sjældne bøger, når man kigger på reolerne. Jeg fandt blandt andet en første udgave af Hemingways Afrikas grønne bjerge med små giraffer på coveret.

Med Kirkegaards Antikvariat føler man mere, at man står i en privat stue end i en boghandel, og det giver en helt speciel hjemlig fornemmelse. Her får man en følelse af, at bøgerne er særligt udvalgt, og at der er tænkt over hvilke bøger, der skal fylde reolerne. Hvis du gerne vil gå på opdagelse i en anden persons foretrukne bøger, som en form for indirekte boganbefaling, så er Kirkegaards Antikvariat lige stedet for dig. 

4. Til litteraturnørden – Ræven og Pindsvinet boghandel. Vesterbrogade 176, Frederiksberg

Ræven og Pindsvinet er mere en boghandel end et antikvariat. Det er noget, boghandleren lægger vægt på: “Jeg vil helst ikke være et antikvariat,” sagde han, da jeg snakkede med ham. “Jeg sælger bøger, jeg læser, har læst og gerne vil læse,” fortsætter han. De brugte bøger bliver solgt, fordi det ikke altid er muligt at få fat i dem som nye. 

På hylderne finder man ingen krimier eller bestsellere. Boghandleren vil gerne gøre op med den hurtige litteratur, som mange af de store forlag og boghandlerkæder benytter sig af, hvor bøger bliver glemt efter nogle måneder. I Ræven og Pindsvinet finder du både gamle og nye bøger, brugte og ikke brugte, men kun bøger, boghandleren selv finder interessante.

Spørger man, hvad han specialiserer sig i, er svaret små og mellemstore forlag. Alle bøgerne er også inddelt i forlag. Han forklarer, at det er fordi, at nogle forlag tit har en rød tråd i deres udgivelser, og at folk ofte leder efter bøger fra et bestemt forlag. Blandt de små forlag er Basilisk, Asger Schnacks Forlag, Forlaget Virkelig, Informations forlag og mange flere.

Når der ikke er nedlukning, holder boghandleren også jævnligt arrangementer, som film- og oplæsningsaftener, hvor der kan være plads til omkring 30 mennesker. Der er derfor helt klart noget at holde øje med fremover.

5. Til tegneserienørden – Antikvaren på Elmegade. Elmegade 10, Nørrebro

Antikvariatet ligger på den altid hyggelige og livlige Elmegade. Hvilket gør den til et ideelt mål for besøg, hvis man allerede er inde på en af de mange cafeer i området. 

Antikvaren på Elmegade er det perfekte sted til tegneserie-elskeren. Der er nemlig et stort udvalg af mange forskellige tegneserier, men også gamle blade og magasiner. På den måde skiller stedet sig virkelig ud fra mange andre antikvariater, som primært fokuserer på bøger, og gør det til et sjovt sted at gå på opdagelse i.

Antikvaren sælger selvfølgelig også almindelige brugte bøger. Indretningen er kaotisk – sagt på den mest positive måde. Det giver en meget autentisk antikvarisk oplevelse, hvor der bliver opfordret til at dykke ned i hylderne og bunkerne for at finde noget spændende. 

LÆS FLERE ARTIKLER AF FREDERIK HÉR

Skriv en kommentar

kommentarer