Postkort fra Nikolaj Kunsthal

Postkort fra Kim

Mennesket og teknologien har indgået et samarbejde på Nikolaj Kunsthal, VINKs fotograf vil gerne dele sin oplevelse fra åbningen.

 

Alle billeder // Kim Jasper

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er god kunst? Hvorfor kan man miste interessen for nogle værker efter at have set på dem i ti sekunder, mens man kan blive ved med at se på og nyde andre? For ikke så længe siden gik det op for mig, at jeg kan lide kunst, hvis den har visuel tiltrækningskraft og samtidig bygger på nogle nogenlunde store idéer. Begge betingelser skal være opfyldt, ellers synes jeg ikke, at værket består ti sekunders-testen. Det var således også de kriterier, jeg havde med i bagagen, da jeg torsdag aften besøgte Nikolaj Kunsthal til åbningen af HYBRID MATTERs.

 

Værkerne i udstillingen er fremstillinger af interaktionen mellem mennesket, videnskaben og teknologien. Det er i sig selv en nogenlunde stor idé. Visuelt er værkerne også interessante, selvom nogle af dem måske nærmer sig en udformning, som man kan finde på videnskabelige udstillinger. Hvis man har besøgt Experimentarium, kan man jo selv sammenligne.

 

Især fandt jeg ét af værkerne særligt interessant. Det havde en særlig skønhed, der balancerede fint mellem noget bekendt og noget ubekendt. Der var en god sammenhæng mellem det visuelle og idéerne bag værket. Jeg skal ikke afsløre, hvilket værk – måske vil du, kære læser, finde lignende skønhed i helt andre værker. I et andet værk var den visuelle side måske ikke så stærk, men til gengæld havde kunstneren ladet sin krop bidrage fysisk med materiale til værket.

 

Jeg kan derfor både tjekke ’visuel tiltrækningskraft’ og ’store idéer’ af i min lille grønspættebog. Samtidig er udstillingen også ret underholdende. Her kan du opleve alt fra en kunstig computerintelligens i dialog med et grantræ til tolv roterende juletræer styret af livesignaler fra satellitter.

 

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan IT-skyen ser ud, kan du her se den illustreret i form af dens fysiske grundbestanddele, monteret i en gennemsigtig, væskefyldt og belyst plexiglaskube. Skyen er tilsyneladende svævende i et mørkt rum.

Forholdsvis håndgribelige ting som IT-skyer og juletræer, der trods alt er velkendte fænomener, er ikke det eneste, du finder her. Jeg faldt ligeledes over sensorer, der måler fysiske egenskaber ved materialer fra den omgivende bygning. Signalerne omsættes til tal, der vises på små skærme. Ingen forstår, hvad tallene betyder, men man ved, at der er en sammenhæng.

 

Faktisk kan sammenhæng godt være et nøgleord for udstillingen. Udstillingen sætter tanker i gang om, hvordan mennesket hænger sammen med dets frembringelser i form af videnskab og teknologi. Selv udstillingens navn er flertydigt: HYBRID MATTERs kan både betyde “hybride materialer” og “det hybride er vigtigt”. Du sender selv feriebilleder og eksamensopgaver ud i skyen, men tænker du også over, hvordan skyen ser ud? Skyen er en del af vores hverdag, og her får du den at se.

 

Jeg var så heldig at være med til udstillingsåbningen. Der var en god, varm og intens stemning. Når du har set HYBRID MATTERs, vil jeg opfordre dig til også at sætte kryds i kalenderen ved Nikolaj Kunsthals næste udstilling; Hullet i Rummet, som har første udstillingsdag 28. august. Jeg gætter på, at selve udstillingsåbningen (ferniseringen) er dagen før. Hvis du ikke har været til en fernisering endnu, har du noget til gode. Og tag en ven eller to med, så  bliver det endnu bedre.

 

 

/ Kim Jasper

 

 

Hvor: Nikolaj Plads 10, 1067 København K

Hvornår: Udstillingen løber mellem 20. maj – 31. juni 2016. Der er åbent alle dage bortset fra mandag mellem 12-17 (torsdag helt til 21.00)

Mønt: Gratis om onsdagen og for børn under 15, ellers koster det 50 kr. for voksne og 25 kr. for pensionister.