Her drukner drømmene: Fotografisk Center

End of Dreams – Nikolaj Bendix Skyum Larsen

 

Nikolaj Bendix Skyum Larsen. ”End of Dreams”.

Det kølige, altopslugende blå i flydende, urolig bevægelse over fire store lærreder, bryder mørket i det kvadratiske udstillingsrum. Et dystert lyddesign strømmer fra alle rummets hjørner, så man omsluttes af en dæmpet, forvrænget undervandslyd. Skulpturer der mimer ligposer ligger spredt ud over gulvet i den gamle slagtehal, som huser Fotografisk Center. Udstillingen End of Dreams af Nikolaj Bendix Skyum Larsen er en totalinstallation af video, lyd, fotogravure og skulpturer, den er tømt for ord og er lige så klaustrofobisk, som den er smuk.

En undersøisk massegrav
I juni 2014 fæstnede videokunstner og billedhugger Nikolaj Bendix Skyum Larsen 48 skulpturer svøbt i betondug til en tømmerflåde ud for den italienske havneby Pizzo Calabro. De 48 skulpturer skulle repræsentere de tusinder af mennesker, der drukner i Middelhavet i forsøget på at nå Europa og et bedre liv. Skyum Larsen efterlod dem i vandet, som en spejlvendt Medusas Flåde, fæstnet til træet med reb og kæder, svævende lodret i et limbo mellem havbund og overflade. En slags makabre penduler usynlige for alle, der befandt over overfladen.

Skulpturernes ophold i vandet skulle være midlertidigt, et par måneder, så erosion, alger og andet undervandsliv kunne præge ligposerne som en form for organisk patina. Herefter var planen at fragte skulpturerne tilbage på land, og udstille dem, som Skyum Larsens tidligere værk om migration over hav; Ode to the Perished der blev vist ved biennalen i Thessaloniki i 2011.
Sådan kom det ikke til at gå.

Da en voldsom storm ramte Pizzo Calabros kyst, løsrev skulpturerne sig fra deres fortøjninger og forsvandt i det altopslugende blå. Efter naturens pludselige indgriben måtte Skyum Larsen gennem en lokal kunststuderende, udstyret med snorkel og undervandskamera, søge efter de forsvundne skulpturer på havets bund.

Et rum til eftertanke


Udstillingsrummet – Fotografisk Center. // Foto: Maria Mortensen

 

Som et vidne til en slags undersøisk redningsaktion, står jeg dermed en torsdag aften midt i en af Kødbyens gamle slagtehaller, lige præcis her hvor min morfar parterede kvæg for et halvt århundrede siden, mens blodet flød langs gulvet. Nu er her koldt. Klinisk. En enkelt beklædningsgenstand flyder rundt i det blå på det ene lærredet. På et andet bevæger kameraet sig mod overfladen, mens lyset på smukkeste vis skærer gennem iltbobler og den mørkeblå masse. Sekunder inden kameraet når overfladen, vender det 180 grader, og vi trækkes igen mod bunden. Klaustrofobisk. Vi fastholdes, ligesom skulpturerne, under vandet, mens et altomsluttende ekko af dæmpet, abstrakt lyd får mig til at ønske, at en druknedød var så fredfyldt.

 
Nikolaj Bendix Skyum Larsen. ”End of Dreams” // Video fra Fotografisk Center

Det er det Skyum Larsen vil have mig til: At mærke efter. Her er plads til eftertænksomhed. Måske skal man glemme mediernes diskurs for en stund, og i stedet blot forsøge at begribe, at druknede menneskekroppe opslugt af Middelhavet er lige så virkeligt som skulpturen på gulvet foran mig. .

 


Nikolaj Bendix Skyum Larsen ”End of Dreams – Potrait Series” ( 2016). // Foto: Maria Mortensen.

 

Kun 11 skulpturer blev fundet. De ligger for mine fødder, skrøbelige, med flænger som en slags sår og rifter, der gør os som beskuere opmærksom på vores egen dødelighed. De resterende 37 ligger stadig på havets bund. Ikke organiske og forgængelige som menneskekroppe, ligger betonbundterne som evige gravsten for de uidentificerede, de tusinder af, for mig, usynlige liv, der er gået tabt i det blå.

Lige så råt og koldt som lokalet står en kendsgerning klar, når man befinder sig i installationens midte: Mens vi europæere lever vores komfortable liv, lukker havet sig om sine hemmeligheder. Skjult under overfladen synker menneskeskæbner sammen med håb og drømme om en lysere fremtid, til bunds for foden af Europas porte.

 

Hvor: Fotografisk Center. Bygning 55, Staldgade 16, 1699 København V.

Hvornår: 16. Januar – 13. Marts. Tirsdag-fredag: 11-17. Lørdag-søndag: 12-16.

Mønt: Gratis

 

// Forsidefoto: Nikolaj Bendix Skyum Larsen